Matrac és a gerinc állapota

Szerző: aug 27, 2018

A gerincbetegségek rendkívül elterjedtek a világon. A gerincbetegség tipikusan civilizációs megbetegedés. Fő oka a mozgásszegény, ülő életmód, illetve az aszimmetrikus, rendellenes terhelés.

Manapság egyre nagyobb teret hódít az egészségmegőrző és egészségvédő eszközök alkalmazása, jelentősen megváltoztak az emberek matracvásárlási szokásai is. Egyre megfontoltabban és igényesebben választanak ágyat és a matracot.

 

Hogyan befolyásolja az ágy, illetve a matrac a gerinc állapotát?

Az egyik legfontosabb tényező, hogy az ágy és benne a matrac hosszúsága megfelelő legyen. Ehhez arra van szükség, hogy kinyújtózva is elférjünk rajta. Az egészséges fekhelynek alapvető mozgásszervi szempontoknak is meg kell felelnie, semleges helyzetben kell tartania a gerincet annak teljes hosszában.
Fontos, hogy megfelelő alátámasztást kell adnia annak érdekében, hogy a gerinc egyik szakaszán se keletkezzen megtörés, másrészt engednie kell a gerinc melletti hosszanti és mély hátizomzatot elernyedni fekvő helyzetben.
A hagyományos ágy, matrac azonban nagyon gyakran besüpped, gödrösödik, a gerincet homorú ív alakban formálja, így a porckorongok kopása már fiatalabb életkorban is elkezdődhet.
A megfelelő matrac nem túl kemény, nem túl puha és nem túl erős rugózással rendelkezik.

Közepesen kemény matrac amit szívesen ajánlunk vásárlóinknak. Ettől eltérő matrac keménységet nagyon alacsony vagy nagyon nagy testsúly esetén szoktunk javasolni.

A legmodernebb matracok téli-nyári fekvőfelülettel készülnek, kihasználva a gyapjú-, illetve pamutfelület nedvességelszívó, szellőző, télen melegítő, nyáron hűsítő hatását. Ezek a tényezők szintén nem elhanyagolandók a nyugodt és kényelmes alvás szempontjából.

Mikor célszerű új matracot vásárolni?

Ha…

  • a rugózat, fekvőfelület kényelmetlen,
  • a matrac fekvőfelülete besüppedt, kipuhult,
  • nem biztosít a matrac kényelmes alvást,
  • reggeli hátfájás,
  • zsibbadás ébredéskor,
  • nagy testsúly változás esetén.